Podsumowaniem tematyki zajęć pod tytułem „Kulinarne podróże po Polsce” było wspólne wyjście klasy II a, II b i II c z wychowawcami panią Zuzanną Siemieniuch, Beatą Lubowiecką i Sylwią Bhira do restauracji w Lędzinach.
Głównym celem wyjścia było delektowanie się najbardziej znanym śląskim daniem, jakim jest: rolada, kluski śląskie i modro kapusta! Niemniej ważne było poznanie zasad kulturalnego zachowania się w restauracji. Pan Michał – pracownik restauracji „Słowiańska” w sposób bardzo ciekawy zapoznał uczniów z podstawowymi zasadami savoir vivre. Uczniowie dowiedzieli się, do czego służą ułożone na stole łyżki, łyżeczki, widelce, widelczyki, noże, od których rozmaitości może „zakręcić się w głowie”! Ważne jest także, w jakiej filiżance podajemy kawę czy herbatę i jak wygląda tzw. bulionówka – naczynie na zupę kremową. Chociaż podanych wiadomości i informacji było dużo to uczniowie doskonale zapamiętali wszystko i zaliczyli na szóstkę krótki test! Nagrodą za wytrwałość słuchaczy był pyszny obiad – zjedzony oczywiście z zachowaniem wszelkich zasad savoir vivre.