 |
Zarządzenie nr 0152/21/2004 burmistrza miasta Lędziny z dnia 22.12.2004 w sprawie zasad przydziału dla pracowników Urzędu Miasta Lędziny posiłków profilaktycznych i napojów Na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60 poz. 279) i na podstawie art. 232 Kodeksu pracy, zarządzam, co następuje: §1 Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych przyznaję nieodpłatnie: - posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania,
- napoje, których rodzaj i ilość powinny być dostosowane do warunków wykonywanej pracy.
§2 Posiłki profilaktyczne - Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz powinien posiadać wartość kaloryczną około 1 000 kcal.
- Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy.
- Prawo do posiłku profilaktycznego mają pracownicy wykonujący prace:
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1 500 kcal (6 280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4 187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.
- Posiłki profilaktyczne należy zapewnić pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeniach losowych.
§3 Napoje - Napoje należy zapewnić pracownikom zatrudnionym:
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1 500 kcal (6 280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4 187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
- Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
§4 Posiłki profilaktyczne i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydanie. §5 Zasady ogólne przyznawania posiłków i napoi - Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych może zapewnić w czasie pracy:
- korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
- przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
- Posiłki profilaktyczne i napoje wydawane są uprawnionym pracownikom na wniosek kierownika referatu, naczelnika wydziału lub komendanta Straży Miejskiej.
- Należy zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych do przygotowania oraz wydawania posiłków i napojów.
§6 - Wnioski o przyznanie posiłków profilaktycznych i napoi należy składać w Referacie Spraw Obywatelskich i Administracji wg załączonego wzoru (załącznik nr 1 - wzór wniosku o wydanie posiłków profilaktycznych, załącznik nr 2 - wzór rozliczenia pobranych posiłków/bonów).
- Z uwagi na brak możliwości przygotowania posiłków w Urzędzie Miasta, Referat Spraw Obywatelskich i Administracji zamawia posiłki w Kuchni Miejskiej. W przypadku braku możliwości realizacji zamówienia w Kuchni Miejskiej, Urząd Miasta zamawia artykuły spożywcze w placówkach handlowych i wydaje bony na ich realizację.
- Koszt posiłku profilaktycznego jest rozliczany zgodnie z przedłożoną fakturą z tym, że wartość nie może przekraczać kwoty określonej ryczałtem przed rozpoczęciem okresu zimowego.
- Na bieżący okres zimowy ustala się kwotę 9,00 zł.
- Napoje będą zakupywane i dostarczane pracownikom wg zamówionej ilości przez naczelników wydziałów, kierowników referatów lub komendanta Straży Miejskiej.
§7 Nadzór nad wykonywaniem zarządzenia powierzam kierownikowi Referatu Spraw Obywatelskich i Administracji. Powrót do pozostałych zarządzeń
|