 |
Uchwała nr LXIV/08/03 Rady Miasta Lędziny z dnia 28.08.2003 w sprawie ustalenia czasu pracy placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i usługowych dla ludności Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15, art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 08.03.1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz. U. z 2001 r. nr 142 poz. 1591 z późn. zm.), art. XII par. 1 ustawy z dnia 26.06.1974 r. - przepisy wprowadzające Kodeks Pracy (Dz. U. z 1974 r. nr 24 poz. 142 z późn. zm.), oraz art. 4, ust. 1 i art. 13, pkt. 2 ustawy z dnia 20.07.2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. nr 62, poz. 718 z późn. zm.), Rada Miasta uchwala: §1 Określić czas pracy placówek handlowych, lokali gastronomicznych i placówek usługowych dla ludności na terenie miasta Lędziny zgodnie z załącznikiem nr 1 będącym integralną częścią niniejszej uchwały. §2 Wykonanie uchwały powierza się burmistrzowi miasta. §3 Traci moc uchwała nr CCLXXXII/04/02 Rady Miasta Lędziny z dnia 04.04.2002 roku. §4 Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego i wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Na mocy rozstrzygnięcia nadzorczego nr PN-N-0911/381/R/03 wojewody śląskiego z dnia 26.09.2003 r. stwierdzono nieważność niniejszej uchwały. Zasady ustalania czasu pracy placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i usługowych dla ludności I. Zasady ogólne Przez użyte w zasadach określenia: - Placówki handlu detalicznego - należy rozumieć sklepy, domy towarowe, domy handlowe i inne punkty sprzedaży detalicznej z wewnątrz dostępnych dla klientów oraz punkty sprzedaży drobnodetalicznej.
- Lokale gastronomiczne - należy rozumieć wszelkiego rodzaju zakłady i punkty gastronomii sieci otwartej.
- Placówki usługowe - należy rozumieć zakłady świadczące usługi dla ludności, a w tym punkty przyjęć zamówień.
- Właściciel placówki handlowej, lokalu gastronomicznego, placówki usługowej - należy rozumieć przedsiębiorcę prowadzącego placówkę handlową, lokal gastronomiczny lub placówkę usługową.
II. Zasady szczególne - Czas otwierania i zamykania placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych (z wyjątkiem prowadzących sprzedaż alkoholu w porze nocnej) i placówek usługowych ustala samodzielnie przedsiębiorca prowadzący placówkę przy uwzględnieniu potrzeb lokalnych.
- W porze nocnej tj. od 22.00 - 6.00 sprzedaż alkoholu może być prowadzona jedynie w placówkach handlowych i lokalach gastronomicznych objętych wykazem uchwalonym przez Radę Miasta w odrębnej uchwale.
- "Ogródki gastronomiczne" funkcjonujące przy lokalach gastronomicznych mogą być czynne w godzinach 6.00 - 22.00.
- Placówki świadczące usługi hotelarskie, pomocy drogowej oraz stacje benzynowe mogą funkcjonować całodobowo.
- Placówki handlu detalicznego, lokale gastronomiczne i placówki usługowe powinny być czynne co najmniej 8 godzin dziennie przez 11 miesięcy w roku.
- Czas pracy w dni wolne od pracy, niedziele i święta zależy od decyzji właściciela placówki.
- O terminach czasowego zamknięcia placówki przedsiębiorca zobowiązany jest powiadomić mieszkańców poprzez wywieszenie informacji w tym zakresie na terenie placówki w widocznym miejscu.
- Zasady te mają zastosowanie do wszystkich uspołecznionych i prywatnych placówek handlu detalicznego, lokali gastronomicznych, placówek usługowych oraz punktów skupu.
Powrót do pozostałych uchwał
|