 |
Uchwała nr CCLXXXII/04/02 Rady Miasta Lędziny z dnia 4.04.2002 w sprawie ustalenia czasu pracy placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i usługowych dla ludności Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15, art. 40 ust. 1, art. 41 ust. 1 i art. 42 ustawy z dnia 8.03.1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity z 2001 r. Dz. U. nr 142 poz. 150), art. XII par. 1 ustawy z dnia 26.06.1974 r. - przepisy wprowadzające Kodeksu Pracy (Dz. U. nr 24 poz. 142 z późn. zm.), art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 20.07.2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. nr 62 poz. 718), Rada Miasta postanawia: - Określić czas pracy placówek handlowych, lokali gastronomicznych i placówek usługowych dla ludności na terenie miasta Lędziny zgodnie z załącznikiem nr 1 stanowiącym integralną część niniejszej uchwały.
Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta. Traci moc uchwała nr CXIII/2000 z dnia 30.03.2000 r. Uchwała wchodzi w życie po 14 dniach od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego. Czas pracy placówek handlu detalicznego, lokali gastronomicznych i placówek usługowych dla ludności na terenie miasta Lędziny I. Zasady ogólne Przez użyte w uchwale określenia: - Placówki handlu - należy rozumieć sklepy, domy towarowe, domy handlowe, i inne punkty sprzedaży detalicznej z wewnątrz dostępnych dla klientów oraz punkty sprzedaży drobnodetalicznej.
- Lokale gastronomiczne - należy rozumieć wszelkiego rodzaju zakłady i punkty gastronomii sieci otwartej.
- Placówki usługowe - należy rozumieć zakłady świadczące usługi dla ludności, w tym punkty przyjęć zamówień.
- Właściciel placówki handlowej, lokalu gastronomicznego, placówki usługowej - należy rozumieć przedsiębiorcę prowadzącego placówkę handlową, lokal gastronomiczny, lub placówkę usługową.
- Najbliższa okolica - rozumie się obszar określony w art. 21 pkt 1. ustawy z dnia 26.10.1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. nr 25 poz. 230 z późn. zm.).
II. Zasady szczegółowe - Placówki handlu detalicznego, lokale gastronomiczne oraz placówki usługowe dla ludności mogą być czynne w godzinach od 600 - 2200.
- Właściciel placówki handlowej, lokalu gastronomicznego lub placówki usługowej dla ludności ustala szczegółowe godziny otwarcia placówki w poszczególne dni tygodnia oraz zobowiązany jest do umieszczenia tej informacji w widocznym miejscu na drzwiach wejściowych.
- Placówki świadczące usługi hotelarskie, pomocy drogowej, stacje benzynowe oraz apteki mogą funkcjonować całodobowo.
- Placówki handlowe mogą funkcjonować również poza godzinami określonymi w punkcie 1 po spełnieniu nw. warunków:
- placówka prowadzi sprzedaż artykułów branżowych,
- właściciel placówki handlowej jest zobowiązany w godzinach nocnych tj. od godz. 2200 - 600 do zapewnienia profesjonalnej ochrony lub monitoringu rejestrującego obraz obiektu, w którym usytuowana jest placówka handlowa, oraz jego najbliższej okolicy.
- Lokale gastronomiczne mogą być czynne poza godzinami określonymi w punkcie 1 po spełnieniu warunków:
- właściciel lokalu gastronomicznego jest zobowiązany do zapewnienia ładu i porządku publicznego w lokalu i jego najbliższej okolicy oraz zapewnienia spokoju i ciszy nocnej mieszkańców, zgodnie z Kodeksem Wykroczeń,
- właściciel lokalu gastronomicznego usytuowanego w budynkach czynszowych ma obowiązek uzyskania pisemnej zgody wszystkich współlokatorów na prowadzenie działalności,
- lokale usytuowane w budynkach czynszowych lub wolnostojące w zabudowie osiedlowej i wykorzystujące urządzenia nagłaśniające lub zatrudniające zespoły muzyczne winny posiadać aktualną opinię dotyczącą nieszkodliwego oddziaływania ich obiektu w zakresie akustycznym na obszar najbliższej zabudowy mieszkaniowej wydaną przez uprawnionego rzeczoznawcę z zakresu akustyki, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 13 maja 1998 r. w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku (Dz. U. z 1994 r. nr 66 poz. 436).
- "Ogródki piwne" zorganizowane przy lokalach gastronomicznych mogą być czynne wyłącznie w godzinach od 600 - 2200.
- O terminach czasowego zamknięcia placówki lub lokalu gastronomicznego należy z wyprzedzeniem powiadomić mieszkańców poprzez wywieszenie informacji w tym zakresie w widocznym miejscu na terenie placówki lub lokalu.
Powrót do pozostałych uchwał
|